duminică, 7 februarie 2010

Briose cu banane si miez de ciocolata á la Mazi



Nu exista om care sa nu adore gustul de banane cu ciocolata si cu nuca.
Pornind de la acest principiu de baza al universului, astazi facem briose.

Dupa cum v-am promis, in acest post pun in practica una dintre retetele grozave pe care le puteti gasi pe site-ul lui Mazilique. E vorba de banana bread, care a devenit una dintre compozitiile mele preferate fiindca se face repede si usor, iar rezultatul e divin. Din reteta originala va iese aluat cat pentru doua forme de chec. Dar pentru ca Mazi a spus ca se poate turna aluatul in forme de briose, am purces la treaba. Am adaugat si ciocolata fiindca nu ma pot abtine, si am preparat minunea pentru musafirii de la my bff's rockin Bday partay. Au iesit 24 de briose care au disparut cam in 20 de minute. By popular demand, iata si procesul de fabricatie:

Am folosit urmatoarele...



120 g unt [Adica trei cincimi din pachetul de 200g - nu degeaba am fost la real, eh? Ala din liceu, nu ala cu preturi fara egal]
225 g [1 cup] zahar alb
doua oua
250 g [2 cups] faina alba
o lingurita bicarbonat de sodiu
jumatate de lingurite de sare
doua banane pasate [ar fi trebuit trei, dar una a disparut peste noapte. hm.]
un pliculet zahar vanilat [nu era in reteta originala, dar era ultimul si voiam sa-l folosesc]

Ingrediente optionale, not pictured, dar incluse in ultima clipa:

miezul de la patru nuci, tocat aproape pudra
100 g ciocolata cu lapte
zahar pudra

Tavi pentru briose se gasesc la Ikea, Metro, Obor, et al. Hartiute speciale gasiti in Carrefour, Kaufland, Cora.

Asadar, repede si usor, batem untul si zaharul bine, pana ce formam o pasta omogena...



Incorporam ouale, amestecam cu simtul raspunderii [nu, nu am gramaj la simtul raspunderii - fiecare cu cel din dotare]...



Acum puteti pasa separat si bananele, cat mai fin...



Intr-un alt vas, amestecam faina, bicarbonatul si sarea. Le incorporam treptat in aluat, folosind un mixer sau un tel. Aluatul e destul de gros, asa ca nu e pericol sa iasa cocoloase daca amestecam bine. Urmeaza sa incorporam in aluat si piureul de banane si pudra de nuca. Am preferat sa pisez nuca pudra pentru ca briosele sunt oricum mici, si voiam sa obtin gustul de nuca, dar fara bucati prea mari care sa distraga atentia de la miezul de ciocolata. De obicei, e grozav sa gasesti bucati de nuca intr-o prajitura, dar incercati s-o pisati aici - veti capata o aroma delicioasa si misterioasa, perfect echilibrata.

Iata aluatul in forma finala:



In poza de mai sus apar si fulgi de ciocolata. Am experimentat cu trei variante pana acum: (I) cu 50 g ciocolata tocata marunt si amestecata in aluat. Din punct de vedere estetic, briosele vor arata foarte bine, se vor vedea fulgii in ele, iar gustul de ciocolata va fi dispersat, the star of the show ramanand aroma de banane. Mie, personal, imi place gustul "curat" de ciocolata, asa ca am incercat varianta (II) am rupt tableta in patratele si am introdus cate o patratica pe verticala in mijlocul fiecarei cupe pline cu aluat. Rezultatul: partea de jos a patratelei s-a topit frumos, iar partea de sus a ramas la suprafata, pastrandu-si forma enervant de geometrica. Gustul a fost cel scontat, dar aspectul mi s-a parut amateurish, asa ca am trecut la varianta (III) am umplut cupele pe jumatate cu aluat, am asezat cate o patratica in mijloc, pe orizontala, apoi am turnat deasupra restul de aluat.

Evident, va recomand varianta (III). Nu stiu explicatia, dar patratica se topeste si fuzioneaza cu aluatul si rezulta un miez cremos si ciocolatiu, in cantitate foarte rezonabila. Si nu se intareste la loc, ramane crema. Everyone was like "but how did you get the chocolate in there??". Ei bine, iata. Now, you too can become the David Copperfield of muffins.

Apropo, o tableta de 100 g de ciocolata are 24 de patratele. So yes, it's a sign. Use the chocolate!

Asa ca alegem o varianta de chocolisation, asezam hartiutele in tavi si le umplem cu aluat...



Acum intra in scena zaharul pudra: presarati-l deasupra fiecarei briose ca sa obtineti o crusta crocanta, in contrast delicios cu miezul cremos de ciocolata.

Apoi le dam la cuptorul preincalzit la 180*, timp de o ora sau pana cand s-au rumenit frumos. Sau putem face testul cu scobitoarea: introducem o scobitoare  in marginea unei briose. Daca iese curata, fara faramite de aluat pe ea, minunea-i gata. De obicei, scobitoarea se introduce in mijloc, dar acum avem miezul de ciocolata, asa ca vom verifica marginea.

Acelasi truc se foloseste si pentru testarea torturilor sau a prajiturilor mai mari, dar folosind un betisor de bambus pentru frigarui.

Dupa ce stam cu nasul lipit de cuptor cam o ora, timp in care ne creste inima odata cu briosele [oh my!]...



scoatem formele din cuptor...



si asezam imediat briosele la racit, ca altfel se umezeste hartia in forme:



Acum, incercati sa rezistati, sa va faceti de lucru in alta camera, sa va duceti pana la magazin, sa recitati Luceafarul de vreo trei ori, pana ce se racesc complet. Pofta mare!

And for your cooking pleasure, astazi in bucatarie facem briose cu The Cardigans.
Ladies, don't cry, don't pray, and don't beg.  Make the muffins and take over the world.


4 comentarii:

  1. They were/are absolutely divine!
    Le-ai facut poza si in cuptor :)))
    I'm gonna try to play the chef and attempt to make some, too :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, ala a fost the "oh my god" moment. They're too easy, so make them gaga, baby!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu pot sa spun decat ca sunt atat de bune incat m-au facut sa vreau sa gatesc (si asta nu mi se intampla prea des :) ) Si spre surprinderea tuturor celor care ma cunosc chiar am incercat, spre surpinderea mea chiar mi-au iesit bune! Deci da, se poate! Daca eu am putut (eu = o persoana care inainte de acest post nici macar nu stia ca exista tavi speciale pt briose) oricine poate. Si sunt delicioase!

    RăspundețiȘtergere
  4. felicitari! eu, for the record, nu sunt surprinsa. i knew your muffins would be bananas, ca sa zic asa :p bisous

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails